Fruitteler

Eet meer fruit! Deze slogan uit de jaren 1960 is vandaag nog altijd uiterst actueel. Mensen associƫren fruit terecht met vitamines, natuurlijke antioxidanten en een gezond dieet. Ze eisen echter wel topkwaliteit: perfect gevormde, lekkere vruchten die bovendien zo lang mogelijk bewaren zonder hun smaak en goede eigenschappen te verliezen. Als fruitteler ben je meestal gespecialiseerd in enkele soorten en rassen. Veel hangt uiteraard af van de bodemgesteldheid en het klimaat. Niet alle soorten doen het overal even goed. Fundamenteel is de keuze voor grootfruit als appelen, peren, pruimen of kersen en kleinfruit als aardbeien, aalbessen, bramen of frambozen. Je werkt meestal in de openlucht, op het ritme van de seizoenen, en runt een bedrijf dat goede, minder goede en soms zelfs ronduit slechte jaren kent, afhankelijk van het weer en de veilingprijzen. In de oogstperiode schakel je vaak seizoenarbeiders en jobstudenten in. Je werkt milieubewust en gaat schimmels, virussen en schadelijke insecten zoveel mogelijk of zelfs uitsluitend met natuurlijke bestrijdingsmiddelen te lijf. Vakkennis is doorslaggevend.

Sector: