Grootkeukenkok

Als grootkeukenkok hangen je werkuren in hoge mate af van het soort grootkeuken waarin je aan de slag bent. Sommige bereiden maaltijden die meteen, dezelfde dag of uiterlijk 's anderendaags worden geserveerd, bijvoorbeeld in scholen of ziekenhuizen. Andere produceren gerechten die op de één of andere manier langere tijd worden bewaard, zoals diepvriesmaaltijden of kant-en-klaargerechten. Je leidt een team van hulpkoks en andere medewerkers en vervangt soms de keukenverantwoordelijke, je rechtstreekse chef. Je team bereidt koude en warme gerechten, vaak in samenspraak met een diëtist. Grootkeukentechnieken verschillen vaak in aanzienlijke mate van gewone kooktechnieken, zodat een extra opleiding is aangewezen. Bovendien werk je vaker met halffabricaten en convenience food. Je houdt volop rekening met de foodcost, onderhandelt met leveranciers, waakt over de kwaliteit van de geleverde goederen en zorgt ervoor dat alles op de juiste manier wordt bewaard. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen. Net als alle andere koks put je voldoening uit smaakvolle, mooi gepresenteerde en uitgebalanceerde schotels. Ook een grootkeukenmaaltijd moet lekker zijn!

Sector: