Dieren

Dier en milieu duaal

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: helpen bij het opfokken en verzorgen van landbouwhuisdieren gemechaniseerd werk uitvoeren rekening houdend met de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en de milieunormen om de productiedoelstellingen (kwantiteit, kwaliteit, ...) te realiseren Toelatingsvoorwaarden? Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft Wat kan ik worden? Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie assistent dierlijke productie,niveau 2 Beroepskwalificatie bestuurder van landbouwmachines, niveau 3

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas

Hondentrimmer

Steeds meer baasjes willen dat hun huisdier er keurig en goed gekapt bij loopt. Dat geldt zeker voor baasjes van langharige rashonden. Als hondentrimmer verzorg je hun vacht met de juiste producten en de aangewezen trimtechniek. Je bent dol op honden, kunt het er uitstekend mee vinden en weet perfect hoe je ze sust en kalmeert. Je bent op de hoogte van de vereiste raskenmerken, geeft je klanten advies en trimt hun huisdier eventueel ook met het oog op deelname aan een show of wedstrijd. Je runt je eigen hondenkapsalon of doet als werknemer ervaring op bij een gediplomeerd hondentrimmer. Je werkt hygiënisch en met oog voor je eigen veiligheid en het welzijn van de dieren. Stel je huid- en vachtproblemen of andere narigheden vast, dan meld je die meteen en verwijs je de klant eventueel naar een dierenarts. Een fijn beroep, zeker als je zelf een echte hondenliefhebber bent.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Berchem

Paardenhouder

De ruiter- en mensport trekt de jongste jaren steeds meer liefhebbers aan. Eigenaars van paarden en pony's hebben echter zelden voldoende ruimte, tijd én kennis om hun dieren zelf te verzorgen en te trainen. Daarom schakelen ze meestal een ervaren paardenhouder in. Je bent volledig of gedeeltelijk verantwoordelijk voor de verzorging van paarden, pony's en ezels die vooral als rij-, trek- of lastdier worden ingezet. Je houdt de stallen schoon, waakt over de gezondheid en conditie van de dieren, richt ze af en brengt ze de gewenste vaardigheden bij. Uiteraard is deze job alleen geschikt voor wie echt van paarden houdt, oog heeft voor het karakter van de verschillende dieren en weet hoe je ermee omgaat. Als je er echter voor in de wieg gelegd bent, dan is dit natuurlijk een echte droomjob!

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Berchem
  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge