Dieren

Dierenopzetter

Misschien word je liever taxidermist? Net hetzelfde, maar het klinkt beter en maakt meteen ook duidelijk dat je een specialist bent. Dit fascinerende beroep leer je best al doende, liefst onder de deskundige begeleiding van een doorgewinterde expert. Je zet vakkundig dode huisdieren en wilde dieren op, zodat ze tientallen jaren later nog altijd springlevend lijken. Daartoe haal je eerst zorgvuldig alle organen, ingewanden, spieren en andere bederfelijke weefsels weg. Niet voor doetjes! Voor het opzetten gebruik je vlasvezels, polyester, hout, metaaldraad, pleister, papierdeeg, houtpasta en allerlei chemische stoffen. Sommige taxidermisten behandelen en monteren ook beenderen om skeletten te reconstrueren, bijvoorbeeld voor musea. Aangezien de meeste klanten de voorkeur geven aan een natuurlijke pose, ben je best goed vertrouwd met het natuurlijke gedrag van de dieren die je opzet. Vaak gebruik je hiervoor foto's en ander beeldmateriaal. Je past de veiligheids- en hygiëneregels strikt toe, bent gevaccineerd en draagt handschoenen en een masker.

Je kan deze opleiding volgen in:

Gareelmaker

Het gareel maakt deel uit van het tuig van rij- en trekdieren, zoals paarden, pony's en ezels. De belangstelling voor deze dieren neemt de laatste jaren fel toe, waardoor ook de vraag naar tuig en zadels van hoge kwaliteit fors stijgt. Als gareelmaker hoef je niet per definitie gek op paarden te zijn, maar het helpt natuurlijk wel. Je werkt vooral met leder en andere natuurlijke materialen die je door en door kent. Je vervaardigt of repareert allerlei soorten tuig, hoofdzakelijk met speciaal voor de stiel ontwikkeld handgereedschap. Gareelmaker is een oud en eerbiedwaardig ambacht dat je in de praktijk van een meester leert. Je werkt in een atelier, maar moet ook regelmatig de baan op om tuig voor herstelling af te halen en nieuw of gerepareerd tuig te leveren.

Je kan deze opleiding volgen in:

Hoefsmid

Hoefijzers smeden en paarden bekappen en beslaan: dat is de essentie van het beroep van hoefsmid, een oeroud ambacht dat door de sterk groeiende populariteit van de ruiter- en mensport een indrukwekkende comeback maakt. Anders dan vroeger ga je als hoefsmid nu vaak zelf naar de klant om ter plaatse te kappen, te smeden en te beslaan. Feeling voor paarden is uiteraard belangrijk. Je kiest het meest aangewezen ijzer, smeedt het warm op maat van de paardenvoet en brengt het aan. Je bent handig en in goede conditie, kent de plus- en minpunten van de verschillende soorten ijzers en geeft je klanten professioneel advies. De vraag naar bekwame hoefsmeden groeit snel. Werk je graag met dieren en hou je van het tikken van een hamer op een aambeeld, smeed dan het ijzer nu het heet is en word hoefsmid.

Je kan deze opleiding volgen in:

Hondenfokker

Je bent een echte hondenliefhebber die zowel de moederdieren als de puppy's in elk opzicht vertroetelt. Je kweekt alleen met kerngezonde teefjes, stelt alles in het werk om inteelt en erfelijke aandoeningen te voorkomen en verkoopt uitsluitend goed gesocialiseerde, vitale pups die blaken van gezondheid. Je bent een echte dierenvriend, weet zowat alles wat er over honden te weten valt, houdt je strikt aan alle regels en geeft je klanten waardevol advies inzake hygiëne, voeding, inentingen en opvoeding. Je staat bovendien borg voor een correcte administratieve afhandeling.

Je kan deze opleiding volgen in:

Hondentrimmer

Steeds meer baasjes willen dat hun huisdier er keurig en goed gekapt bij loopt. Dat geldt zeker voor baasjes van langharige rashonden. Als hondentrimmer verzorg je hun vacht met de juiste producten en de aangewezen trimtechniek. Je bent dol op honden, kunt het er uitstekend mee vinden en weet perfect hoe je ze sust en kalmeert. Je bent op de hoogte van de vereiste raskenmerken, geeft je klanten advies en trimt hun huisdier eventueel ook met het oog op deelname aan een show of wedstrijd. Je runt je eigen hondenkapsalon of doet als werknemer ervaring op bij een gediplomeerd hondentrimmer. Je werkt hygiënisch en met oog voor je eigen veiligheid en het welzijn van de dieren. Stel je huid- en vachtproblemen of andere narigheden vast, dan meld je die meteen en verwijs je de klant eventueel naar een dierenarts. Een fijn beroep, zeker als je zelf een echte hondenliefhebber bent.

 

Je kan deze opleiding volgen in:

Ichtyoloog

vis

De ichtyologie is de wetenschap die vissen bestudeert. Wereldwijd zijn al ruim 32.000 soorten vissen beschreven en elk jaar worden nog tientallen nieuwe soorten ontdekt. Als ichtyoloog ken je die natuurlijk niet allemaal! Je legt je meestal toe op een beperkt aantal soorten, zoals guppy's, kois en andere populaire aquarium- en vijvervissen. Andere ichtyologen zijn dan weer gespecialiseerd in de aquacultuur en de teelt van voor consumptie of de hengelsport bestemde vissen als zalm, forel, paling of karper. Je hoeft geen marinebioloog of dierenarts te zijn, maar je gaat wel wetenschappelijk te werk. Je onderzoekt dode of zieke exemplaren, weet waarop je moet letten en bent in staat om het water waarin de vissen leven te analyseren en de samenstelling ervan indien nodig te optimaliseren. Voor je klanten ben je vaak een soort visdokter die een diagnose stelt, advies verstrekt en ervoor zorgt dat hun dieren gezond blijven. Als ichtyoloog werk je meestal op verplaatsing, al dan niet in samenwerking met dierenartsen, viskwekers of vijvercentra.

Je kan deze opleiding volgen in:

Paardenhouder

De ruiter- en mensport trekt de jongste jaren steeds meer liefhebbers aan. Eigenaars van paarden en pony's hebben echter zelden voldoende ruimte, tijd én kennis om hun dieren zelf te verzorgen en te trainen. Daarom schakelen ze meestal een ervaren paardenhouder in. Je bent volledig of gedeeltelijk verantwoordelijk voor de verzorging van paarden, pony's en ezels die vooral als rij-, trek- of lastdier worden ingezet. Je houdt de stallen schoon, waakt over de gezondheid en conditie van de dieren, richt ze af en brengt ze de gewenste vaardigheden bij. Uiteraard is deze job alleen geschikt voor wie echt van paarden houdt, oog heeft voor het karakter van de verschillende dieren en weet hoe je ermee omgaat. Je moet meestal vroeg uit de veren, hebt weinig vrije tijd en werkt vaak ook in het weekend en op feestdagen. Maar ben je ervoor in de wieg gelegd, dan is dit natuurlijk een echte droomjob!

Je kan deze opleiding volgen in:

Pluimveehouder

Pluimvee houden, voor de eieren of het vlees, vergt een grondige kennis van de dieren in kwestie en is bijzonder arbeidsintensief. Het gaat immers niet om een handvol kippen, kalkoenen of andere hoenderen, maar om enkele honderden of vaak zelfs duizenden dieren. De verzorging ervan is dan ook een hele klus, zelfs in de meest moderne, sterk geautomatiseerde installaties. De dieren vergen immers permanent toezicht, ook 's nachts en in het weekend. Een band opbouwen is er niet bij, maar een goede pluimveehouder heeft niettemin altijd aandacht voor de gezondheid, het comfort en het welzijn van zijn dieren en past in elk geval de bestaande wetgeving toe. Veel pluimveehouders kiezen vandaag voor een meer diervriendelijke aanpak. Geen legbatterijen meer, bijvoorbeeld, maar scharrelstallen of stallen met vrije uitloop. Sommige pluimveehouders leggen zich toe op het fokken van bepaalde soorten en/of specifieke rassen.

Je kan deze opleiding volgen in:

Valkenier

Jagen met een roofvogel: het heet valkerij en wie deze eeuwenoude sport beheerst wordt een valkenier genoemd. In de praktijk werk je als valkenier echter niet alleen met verschillende soorten valken en kruisingen, maar ook met haviken, arenden, buizerds en soms zelfs uiterst moeilijk af te richten uilen als de Europese of Amerikaanse oehoe. Veel valkeniers geven vooral demonstraties of zetten hun gevederde vrienden in om overlast te bestrijden. Een bekend voorbeeld is het gebruik van slechtvalken en andere roofvogels op luchthavens of in door verwilderde duiven geplaagde steden. Als valkenier train je allerlei roofvogels, soms van eigen kweek, en zorg je ervoor dat ze zich goed in hun vel voelen. Je kent hun karakter, respecteert hun instinct en hanteert ze volgens de regels van de kunst. Een prachtig beroep dat heel veel geduld, doorzettingsvermogen, concentratie en onvoorwaardelijke dierenliefde vergt.

Je kan deze opleiding volgen in:

Viskweker

Viskwekers zijn doorgaans gespecialiseerd in één of slechts enkele zoet- of zoutwatersoorten. Je kweekt vissen voor consumptie, aquaria en tuinvijvers of pootvis voor de hengelsport of aquacultuur. Je werkt in dienst van een viskwekerij of als zelfstandig viskweker. In dat laatste geval besteed je natuurlijk ook veel tijd aan je administratie en de contacten met leveranciers en klanten. Afhankelijk van het soort kwekerij dat je runt of waarvoor je werkt, ben je vooral in de openlucht of juist binnen actief. In elk geval ben je geboeid door de biologie en het gedrag van de soorten die je kweekt. Je leest de vakliteratuur en bent op de hoogte van nieuwe inzichten en technieken. Viskwekers die zich toeleggen op de teelt van visbroed of pootvis moeten doorgaans ook vaak de baan op om jonge dieren levend en wel bij hun klanten uit te zetten. Kweek je tropische vissen of vijvervissen, dan lever je vooral aan speciaalzaken, dierenwinkels en tuincentra.

Je kan deze opleiding volgen in: