Elektriciteit

Elektriciteit

Bordenbouwer

Het assembleren, monteren, aansluiten en wijzigen van elektrische (verdeel)kasten & borden voor energieverdeling, regeling en sturing.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Sint-Niklaas

Elektrische installaties duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft De opleiding Elektrotechnicus Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen bij een elektrotechnicus in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod : • Algemene vorming • Elektrotechnische installaties • Installatie industriële elementen In de opleiding elektrotechnicus duaal leer je leidingen en dozen monteren en plaatsen, draden en kabels trekken, elektrische componenten plaatsen en aansluiten in verschillende borden, fouten zoeken en herstellingen uitvoeren, installaties in werking stellen, conform het AREI. Verder leert men industriële componenten (motoren, machines, PLC, elektropneumatische sturingen) plaatsen en aansluiten.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Brugge
 • Campus Genk
 • Campus Mechelen
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Ukkel

Elektrotechnicus duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft (7de jaar) Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: leidingen en dozen monteren en plaatsen draden en kabels trekken elektrische componenten plaatsen en aansluiten in verschillende borden fouten zoeken en herstellingen uitvoeren installaties in werking stellen conform het AREI industriële componenten (motoren, machines, PLC, elektropneumatische sturingen) plaatsen en aansluiten Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie elektrotechnicus, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Tour & Taxis
 • Campus Genk

Industrieel elektrotechnisch installateur

De industrieel elektrotechnisch installateur ziet het allemaal groot, want dankzij hem of haar draaien de machines in de fabriekshal. Je zorgt er ook voor de verwarming en verlichting. Kortom, de elektrische voorzieningen in bedrijven en fabrieken zijn jouw werk. Je installeert nieuwe elektrische industriële installaties, je vernieuwt bestaande elektrische installaties of breidt deze uit. Je werkt volgens een installatiedossier, een plan of een schema. Je plant en organiseert zelf je werk: je leest schema's, grondplannen en werkopgaveblad en je gaat de concrete mogelijkheden op de werf na. Je zorgt voor de nodige grondstoffen en materieel. Je doet het voorbereidend werk. Je monteert goot- en draagsystemen. Je legt buizen en/of kabels. Je plaatst industriële elektrische componenten, zoals schakelaars, signalerings- en bedieningsapparatuur, meet- en regelapparatuur, motoren, machines, ... en sluit ze aan. Je plaatst de klemmenkasten of "junction boxes", verdeelborden, verlichting en noodstroom installaties en sluit ze aan. Je neemt de installatie in bedrijf en controleert ze op de goede werking. Je herstelt de bouwplaats in de oorspronkelijke staat. Je doet de werkadministratie. Je leeft de kwaliteitseisen na.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Mechelen
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Genk

Koelmonteur

Je staat in voor het onderhoud van technische klimaat- en koelsystemen: warmtepompen, airconditioning, koel- en vrieskasten, enz. Je bent soms verantwoordelijk voor de besturing en bewaking van installaties. Je maakt soms kleine studies, bijvoorbeeld voor nieuwbouw. Bij een installatiebedrijf bouw je een nieuwe installatie, op basis van een uitvoeringsplan en stel je de installatie in werking. Je werkt meestal bij de klant of op een werf. Je werkt zelfstandig en nauwkeurig. Je werkt vooral binnen, soms ook buiten en meestal op verplaatsing.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Aalst

Residentieel elektrotechnisch installateur

Dat we licht hebben in huis, onze gsm kunnen opladen of een dvd bekijken, kortom, dat de elektrische installatie ‘werkt’, hebben we te danken aan de residentieel elektrotechnisch installateur. Je zorgt voor alle elektrische voorzieningen in woonhuizen: leidingen, stopcontacten, lichtschakelaars… Voor nieuwbouw, renovatie of herstelling… één adres! Je installeert alle elektrische nutsvoorzieningen in woningen: verdeelkasten, verlichting, verwarming, signalisatie, communicatie (videofonie, parlofonie, databekabeling) en voeding van apparaten. Je werkt in nieuwbouw of in bestaande woningen, kantoorgebouwen en winkels. Je zorgt voor grondstoffen en materieel. Je doet het nodige voorbereidende werk, zoals afbraak, uitzetten van leidingtracés, enz. Je slijpt en kapt sleuven in muren en je plaatst kabelgoten, kabels en buizen. Je plaatst zowel inbouw-, als opbouwmateriaal. Je trekt draad of kabel. Je sluit de voorzieningen (bijvoorbeeld verwarmingsketels, kookfornuis) aan en zorgt voor de in gebruiksneming. Je lost storingen op. Je doet je werkadministratie.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Brugge
 • Campus Genk
 • Campus Mechelen
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Ukkel

Technicus domotica

Steeds meer eigenaars wensen geautomatiseerd huiselijk comfort zoals: verlichting die elke avond automatisch aanspringt, vaat- en wasmachines die starten in daluren, zonnewering die automatisch bestuurd wordt of verwarming die zich aanpast aan de buitentemperatuur en uitvalt als de bewoners weggaan… Als je gebeten bent door de praktische toepassingen van elektrotechniek en ICT, internettoegangen of kabelaansluitingen wil kunnen installeren, beveiligingssystemen wil kunnen plaatsen … is dit beroep wat voor jou. Je bouwt verder op je basiskennis van elektriciteit. Je slijpt, kapt, trekt kabels, legt buizen, plaatst afdekplaatjes, railsystemen en verlichting, plaatst verdeelkasten, leert ééndraadschema ’s begrijpen en binnen de elektrische installatie verschillende functies en installaties met elkaar in verbinding brengen, ... Maar vergis je niet: de installatie van een domoticasysteem is meer dan een klassieke elektrische installatie. Je leert een domoticaprogramma schrijven, testen en debuggen. Het is de bedoeling dat je na je opleiding bij mensen thuis deze apparatuur gaat installeren, opstarten, onderhouden, aanpassen en eventueel herstellen. Je leert zelf een domoticasysteem programmeren en aan de klant uitleggen hoe het systeem dient gebruikt te worden. Gaandeweg doe je heel wat praktische informaticakennis op. Je leert de verschillende producten die op de markt zijn kennen en hun mogelijkheden en beperkingen. Hierdoor kan je de klant helpen met zijn keuze. Steeds duiken er nieuwe toepassingen en systemen op: de evoluties bijhouden en continu bijleren is de boodschap.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Genk

Technicus elektrische zwembaduitrustingen

Je kan de elektrische uitrustingen van zwembaden installeren, onderhouden, herstellen en aanpassen.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Sint-Niklaas

Technicus hernieuwbare energie duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: • voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht • voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad tso, waarop deze opleiding betrekking heeft Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: • fotovoltaïsche systemen, monobloc warmtepompen, zonthermische systemen en systemen voor biomassa installeren, in dienst brengen, onderhouden en herstellen Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: • Beroepskwalificatie technicus hernieuwbare energietechnieken, niveau 4

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Genk

Technicus immotica

Je kan verschillende technieken automatiseren (vb. stroom, verlichting, verluchting, verwarming) en op elkaar afstemmen ( vb. telefonie, internet, video- en parlofonie..) in grote gebouwen. Dit kunnen openbare en industriële gebouwen zijn, ziekenhuizen, kantoren ... Hiervoor kan je programmeren, meet- en regelprocessen op elkaar afstemmen. Het is meer dan elektriciteit voorzien en aansluiten! Eigenlijk gaat het over het opzetten van een grootschalig domotica- project.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Sint-Niklaas

Technicus inbraakbeveiliging

Je plaatst elektrische inbraakbeveiligingssystemen plaatsen in privéwoningen volgens de wensen van de klant. Je zal installaties op zeer lage spanning bedraden en aansluiten (telefonie, informatica, alarmen, …), en herstellings- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Dit beroep heeft naast een technische (elektriciteit!) kant ook een communicatief aspect: je moet goed kunnen luisteren, de werking van het systeem op een verstaanbare manier kunnen uitleggen en in staat zijn een vertrouwensrelatie met de klant op te bouwen. Nauwkeurig en discreet kunnen werken is belangrijk.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Sint-Niklaas

Tertiair Elektrotechnisch installateur

Je zorgt voor alle elektrische voorzieningen in tertiaire gebouwen. Dit zijn: openbare gebouwen, ziekenhuizen, kantoorgebouwen... . Je installeert alle elektrische nutsvoorzieningen in deze gebouwen: verdeelkasten, verlichting, verwarming, signalisatie, communicatie (videofonie, parlofonie, databekabeling) en voeding van apparaten. Je werkt in nieuwbouw of in bestaande gebouwen. Je zorgt voor grondstoffen en materieel. Je doet het nodige voorbereidende werk, zoals afbraak, uitzetten van leidingtracés, enz. Je slijpt en kapt sleuven in muren en je plaatst kabelgoten, kabels en buizen. Je plaatst zowel inbouw-, als opbouwmateriaal. Je trekt draad of kabel. Je sluit de voorzieningen (bijvoorbeeld verwarmingsketels, kookfornuis) aan en zorgt voor de in gebruiksneming. Je lost storingen op. Je doet je werkadministratie.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Mechelen