Grafische en audiovisuele technieken

Grafische en audiovisuele technieken

Desktop publisher

Tot voor enkele jaren leverde je als desktop publisher nog vrijwel uitsluitend drukklare bestanden af aan een drukkerij. Vandaag omvat je job vaak ook de samenstelling van digitale presentaties of pagina's voor websites. In elk geval kun je goed overweg met professionele lay-outtoepassingen en grafische software. Je realiseert digitale versies van folders, brochures, kranten, tijdschriften en andere media waarin teksten en illustraties de hoofdrol spelen. Basiskennis van de verschillende besturingssystemen is aangewezen, ook al werk je in de praktijk meestal hoofdzakelijk met één enkel platform. Je bent creatief en werkt graag zelfstandig, maar houdt ook rekening met de opmerkingen en suggesties van je team. Bovendien luister je goed naar de wensen van klanten en opdrachtgevers. Je volgt technologische evoluties op de voet, zorgt ervoor dat je updates van professionele software snel onder de knie hebt en bent bereid om voortdurend bij te leren. Je hebt meestal regelmatige werkuren, maar respecteert deadlines en steekt desnoods een tandje bij.

Drukker-flexograaf

Sommige drukkerijen leveren vandaag nog altijd uitsluitend papieren drukwerk af. Andere maken ook afdrukken op plastic, rubber, folie en een hele reeks andere soepele materialen die vooral in de verpakkingsindustrie worden gebruikt. Als drukker-flexograaf kun je in beide soorten drukkerijen aan de slag. Je stelt samen met je team de drukpers af, maakt een proefdruk en brengt na goedkeuring de productie op gang. Je controleert voortdurend de kwaliteit van het drukwerk, regelt de pers eventueel bij en staat in voor de toevoer van papier, inkt en andere materialen. Bovendien onderhoud je de pers en ben je in staat om storingen op te lossen. Je hebt oog voor kleurnuances, merkt kleine drukfouten snel op en gaat uiterst zorgvuldig te werk. Je werkuren worden in hoge mate bepaald door het soort drukwerk dat je bedrijf levert, maar de deadlines zijn meestal heilig. Dat geldt zeker voor kranten, weekbladen en het leeuwendeel van het handelsdrukwerk

Fotograaf

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Vroeger baatten veel fotografen een kleine winkel uit. Ze verkochten wat fotografisch materiaal en ontwikkelden de filmrolletjes van hun klanten. Door de opkomst van gespecialiseerde ketens, webshops en de digitale fotografie zijn die winkeltjes nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. Om vandaag als fotograaf je boterham te verdienen, moet je vooral goed zijn in de essentie van je vak: foto's maken. Je werkt meestal als freelancer en kunt verschillende soorten opdrachten aan. Niettemin ben je in de regel gespecialiseerd in één of enkele sectoren: persfotografie, modefotografie, productfotografie, portretten, huwelijksreportages, natuurfotografie, enzovoort. Je werkt vooral in je eigen studio of op verplaatsing en beschikt over professioneel materiaal dat je door en door kent. Je maakt niet alleen foto's, maar bewerkt ze ook en drukt ze eventueel ook zelf af. Scannen, fotoshoppen, digitale albums samenstellen: je hebt het allemaal onder de knie. Talent blijft doorslaggevend. Iedereen kan fotograferen, maar ook in het digitale tijdperk valt het werk van een beroepsfotograaf meteen op. Je hebt het of je hebt het niet.

 

Offsetdrukker

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Wereldwijd zijn offsetpersen goed voor bijna zeventig procent van alle drukwerk. Ze werden dan ook speciaal ontwikkeld voor het bliksemsnel drukken van grote en vaak zelfs gigantische oplagen met een relatief hoge kwaliteit. Hoewel moderne offsetpersen in hoge mate geautomatiseerd en computergestuurd zijn, blijven het vakmanschap en de zin voor perfectie van de offsetdrukker essentieel. Je werkt bij een grafisch bedrijf of in een drukkerij, meestal in een team en soms in een ploegenstelsel. De persen draaien immers vaak dag en nacht. Je drukt kranten, tijdschriften, brochures, reclame en ander handelsdrukwerk. Als offsetdrukker ben je niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drukwerk, maar ook voor het onderhoud en de goede werking van de pers. Je hebt oog voor detail en een goed ontwikkeld gevoel voor kleurnuances. Bovendien ben je vertrouwd met verschillende soorten installaties, papier en inkt. Zodra de proefafdruk is goedgekeurd, start je de productie op. Je controleert regelmatig het resultaat en zorgt ervoor dat elk exemplaar volledig aan de kwaliteitseisen beantwoordt.

 

Typo-drukker

Typodruk of boekdruk is de oudste druktechniek. Bekende voorbeelden zijn stempels, houtgravures, linosnedenheden of kartondruk. Ook het drukken met behulp van een zetsel van loden letters, biljetletters en clichés is een vorm van typodruk. Tot in de vorige eeuw was dit de meest populaire techniek voor de productie van boeken, affiches en familiedrukwerk. Vandaag is de techniek verdrongen door de offsetpers en de digitale printer. Toch kun je nog altijd als typodrukker aan de slag. Je werkt in een artisanaal atelier of een gespecialiseerde afdeling van een drukkerij of grafisch bedrijf. Je vakmanschap wordt vooral ingezet voor artistieke toepassingen, soms rechtstreeks in opdracht van een grafisch kunstenaar, en allerlei veredelingen, zoals blinddruk of metaalfoliedruk. Stansen, rillen, perforeren, warmpregen: je hebt het allemaal onder de knie. Je werkt uiterst zorgvuldig en controleert de kwaliteit van het drukwerk met oog voor detail en kleurnuances. Bovendien sta je in voor het onderhoud en de goede werking van de drukpers.

Zeefdrukker

Van alle druktechnieken is de zeefdruk veruit de meest flexibele. De techniek speelt dan ook een hoofdrol in de meest uiteenlopende sectoren en het aantal toepassingen is schier eindeloos. Van afdrukken op papier, plastic, glas, hout, metaal of textiel tot de productie van complexe printplaten of zonnecellen: het kan allemaal met de zeefdruktechniek. Als zeefdrukker kun je dan ook zowel aan de slag in een artisanaal atelier als in een industriële zeefdrukkerij. Je bent meestal gespecialiseerd in het bedrukken van één of enkele soorten materiaal. Bij de uitvoering van artistieke opdrachten werk je nauw samen met beeldende kunstenaars of grafische vormgevers en produceer je vaak een beperkt aantal afdrukken. In een industriële zeefdrukkerij draait alles juist om massabedrukking, bijvoorbeeld van polyester of allerlei soorten textiel. In beide gevallen werk je uiterst nauwkeurig en zorg je ervoor dat elke afdruk in elk opzicht aan de wensen van de opdrachtgever beantwoordt. Je hebt oog voor detail en gevoel voor kleuren. Je onderhoudt de machines, stelt de zeefdrukpers correct in bent voldoende technisch aangelegd om kleine reparaties uit te voeren.