Mode en kledij

Mode en kledij

Bontwerker

Als bontwerker ontwerp je bontkleding en -accessoires. Je herstelt ook bontkleding, zorgt dat kledingstukken perfect passen of geeft ze opnieuw vorm. Je kiest de beste vellen, want daarvan maak je uiteindelijk de mooiste kledij. Het bont kan afkomstig zijn van allerlei dieren zoals nertsen, vossen, wasberen, konijnen, eekhoorns … Eerst selecteer je de vellen naar kleur en lengte van haar. Je werkt uiterst nauwkeurig en snijdt de vellen zodat ze verwerkingsklaar zijn. Daarna span je de vellen aan en spijker je ze. De vellen moeten nu enkele dagen rusten voor ze klaar zijn en je overgaat tot een verwerkingstechniek zoals het arrangeren. Je hebt een vaste hand nodig en bent een echte vakman met veel liefde voor je beroep.

Je kan deze opleiding volgen in:

Dameskleermaker

Als dameskleermaker vervaardig en herstel je dameskledij. Je beheerst diverse kwalitatieve en verfijnde afwerkingtechnieken. Je kunt de kledingstukken aanpassen en eventuele fouten verbeteren in het patroon. Daarnaast ben je ook in staat een marktconforme prijs te berekenen voor je werk. Je hebt een grondige en uitgebreide stoffenkennis. Je kunt ook patronen tekenen. Je werk begint gewoonlijk met het opmaken van een werk- en benodigdhedenfiche. In feite zijn je werkzaamheden heel afwisselend. Je stikt zakken, werkt de taille, zoom, rits, voering, kraag en knoopsgaten af, verwerkt voeringen … Je bent handig, creatief en hebt gevoel voor esthetiek. Bovendien volg je de trends en de ontwikkelingen in de modewereld op de voet. Je werkt uiterst nauwgezet en hebt veel voldoening als je eigen creaties ook effectief gedragen worden.

Je kan deze opleiding volgen in:

Decorateur van textiel

Je decoreert en bewerkt meerdere soorten textiel zoals katoen, wol, linnen en zijde. Hiervoor beheers je een heel gamma aan decoratietechnieken: reserverings- en vilttechnieken, plisseren, krimpen en crashen van stoffen, technieken van fototransfer en monoprint, drukken op stof … Je werkt zowel met eigen creaties als met bestaande tekeningen. Het spreekt voor zich dat je modegevoelig bent en oog hebt voor stijl en esthetiek. Je hebt een goede materialenkennis en kent de eigenschappen van de verschillende stoffen. Om je opdrachten uit te voeren moet je goed overweg kunnen met verschillende gereedschappen. Je kunt bovendien kleuren mengen en motieven tekenen. Mode en kledij zijn een passie voor jou en je volgt de nieuwste trends op de voet. Je bent handig, creatief, geduldig en hebt een groot inbeeldingsvermogen.

Je kan deze opleiding volgen in:

Hand- en machinebreister

Je werkt met kleding of andere producten in stof, zoals tenten, dekzeilen of parachutes. Als handbreister is je opdracht eerder ambachtelijk en werk je met unieke handgemaakte stukken of werk je opdrachten manueel af. Als machinebreister werk je meestal aan iets grotere reeksen. Misschien hanteer je een industriële naaimachine voor bijvoorbeeld platte naden, platte steken of overhandse steken.
Veel van deze machines zijn programmeerbaar. Je kunt de machines vlot bedraden en bedienen. Handig zijn, is een vereiste voor dit beroep. Het is ook belangrijk dat je de instructies en werkschema’s goed kunt lezen en begrijpen. Soms maak je prototypes van kledingstukken. Je werkplaats is waarschijnlijk een atelier waar het luidruchtig kan zijn. Sommige handbreisters werken ook thuis. Je bent in ieder geval voorzichtig en houdt je strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

Je kan deze opleiding volgen in:

Herenkleermaker

Als herenkleermaker vervaardig en herstel je herenkledij. Je beheerst diverse kwalitatieve en verfijnde afwerkingtechnieken. Je kunt de kledingstukken aanpassen en eventuele fouten verbeteren in het patroon. Daarnaast ben je ook in staat een marktconforme prijs te berekenen voor je werk. Je hebt een grondige en uitgebreide stoffenkennis. Je kunt ook patronen tekenen. Je werk begint gewoonlijk met het opmaken van een werk- en benodigdhedenfiche. In feite zijn je werkzaamheden heel afwisselend. Je stikt nepen en zakken, werkt de zoom, rits, voering, kraag en knoopsgaten af, verwerkt voeringen … Je bent handig, creatief en hebt gevoel voor esthetiek. Bovendien volg je de trends en de ontwikkelingen in de modewereld op de voet. Je werkt uiterst nauwgezet en hebt veel voldoening als je creaties ook effectief gedragen worden.

Je kan deze opleiding volgen in:

Hersteller van oosterse tapijten

Je reinigt en herstelt oosterse tapijten. Deze luxeproducten zijn onder meer afkomstig uit Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan, Nepal, India en China. Elk oosters tapijt heeft een unieke tekening, kleur en kwaliteit. Je werkt dan ook heel nauwkeurig en met de grootste zorg. Voor elke vlek ken jij de meest geschikte oplossing. Of het nu gaat om vlekken afkomstig van alcohol, verf, kaarsvet, koffie of melk. Daarnaast zorg jij ervoor dat beschadigde tapijten in de best mogelijke conditie terug naar de eigenaar gaan. Vaak gaat het om slijtage, vooral aan de zij- en de kopkanten. Als je op tijd herstellingen uitvoert, voorkom je grotere schade achteraf. Andere herstellingswerken zijn onder meer het manueel herstellen of het verwijderen van franjes, het bijknopen van slijtagevlekken, het verkleinen van tapijten, gaten of scheuren bijknopen of innaaien, bijscheren en bijkleuren …

Je kan deze opleiding volgen in:

Leerlooier

Je behandelt huiden van dieren om leer te maken voor tassen, schoenen, jassen, meubels, accessoires … De huiden kunnen afkomstig zijn van allerlei dieren zoals koeien, varkens, herten, haaien en krokodillen. Voor het leer gebruikt wordt, wordt het gelooid. Looien betekent in feite het onoplosbaar maken van de eiwitten in de huid zodat de huid niet meer kan bederven. Vroeger gebeurde dit met natuurlijke producten. Hedendaagse leerlooierijen zijn sterk geautomatiseerd en gebruiken chemische hulpstoffen. Tegenwoordig worden voornamelijk synthetische looistoffen op basis van polymeren en zuren gebruikt. Na het looien krijgen de huiden vaak nog een kleur. Als leerlooier werk je met schadelijke stoffen en producten. Het is dan ook belangrijk dat je strikt de veiligheidsregels naleeft, voorzichtig bent en milieubewust werkt.

Je kan deze opleiding volgen in:

Machineborduurster

Als machineborduurster werk je met kleding of andere producten in stof, zoals tenten, dekzeilen, kussens, tafelkleden ... Je brengt versieringen aan met naald en garen op het textiel. Hiervoor gebruik je naaimachines en andere hulpmiddelen. Misschien hanteer je wel een industriële naaimachine voor bijvoorbeeld platte naden, platte steken of overhandse steken.
Veel van deze machines zijn programmeerbaar. Je kunt de borduurmachines vlot bedraden en bedienen. Handig zijn, is een vereiste voor dit beroep. Het is ook belangrijk dat je de instructies en werkschema’s goed kunt lezen en begrijpen. Soms maak je prototypes van kledingstukken. Je werkplaats is waarschijnlijk een confectieatelier of een geïntegreerd confectiebedrijf waar het luidruchtig kan zijn. Je bent voorzichtig en houdt je strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

Je kan deze opleiding volgen in:

Marokijnbewerker

Als marokijnbewerker oefen je het ambacht van de lederbewerker uit. Je maakt tassen, schoenen, jassen, riemen en andere objecten in leder. Hiervoor gebruik je een divers gamma aan machines. Maar eerst zet je ideeën om tot patronen en werk je ontwerpen uit. Je kent de eigenschappen van verschillende soorten leder afkomstig van runderen, schapen, varkens, geiten … Ook afwerkingsproducten zoals lijm en verf hebben voor jou geen geheimen. Je bent thuis in kleurenleer: tinten, contrasten, groepen, combinaties en paletten. Bovendien beheers je vlot de nodige technieken zoals snijden, knippen, doorslaan, splitten, schalmen, filteren, assembleren, stikken en afwerken. Dit beroep vergt handigheid en creativiteit maar ook nauwgezetheid en doorzettingsvermogen. Je werkt bovendien veilig en milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

Modiste

Als modiste maak en verkoop je (dames)hoeden en andere modeartikelen. Misschien teken je wel je eigen ontwerpen. Je kunt in ieder geval patronen tekenen en hoeden maken op basis van bestaande patronen. Verder ben je thuis in verschillende materialen en stoffen. Je beheerst een heel gamma aan fijne technieken zoals naaien, vilten, borduren en verven. Je bent een echte fashionista en bent dol op mode. Accessoires zijn helemaal je ding. Natuurlijk ben je uiterst creatief, handig en zit je boordevol inbeeldingsvermogen. Je kunt goed met klanten overweg en hebt ook de nodige commerciële flair. Je bouwt je eigen collectie uit waarin je persoonlijkheid helemaal tot uiting komt.

Je kan deze opleiding volgen in:

Naaister

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Je naait kledij zoals jurken, pantalons, kinder- en babykleding, jassen, sokken, bloezen … Af en toe naai je ook andere textielproducten zoals lakens, dekens en zeilen. Regelmatig doe je retouches. Je interpreteert patronen en maakt stofberekeningen. Het is dan ook belangrijk om altijd de juiste materialen in voorraad te hebben. Je plaatst de patronen oordeelkundig op de stof en verknipt de stof economisch. Het grootste deel van je tijd ben je wellicht bezig met het naaien en afwerken van kledingstukken. Je surfileert naden, maakt zakken, riemen en gespen, naait knopen aan, maakt knoopsgaten … Hiervoor beheers je een heel divers gamma aan technieken. Ook afstrijken en ontglanden behoren tot je takenpakket. Je bent creatief, handig en werkt voorzichtig en nauwgezet. Het spreekt voor zich dat je modegevoelig bent en de laatste trends op de voet volgt.
 

Je kan deze opleiding volgen in:

Passementwerker

Als passementwerker ben je een gespecialiseerd kleermaker. Passementerie is een oude ambacht. Je vervaardigt decoratief borduurwerk of kantkloswerk volledig met de hand of via jacquardweefsels. Dit kunnen fijne belegsels, borduurwerk, tressen of garnering van goud- of zilverdraad zijn voor op kleding. Passementen werden vroeger bijvoorbeeld veel op kostuums van hoogwaardigheidsbekleders of militairen toegepast. Het vergt veel handwerk om deze passementen te maken. Ook aan lampenkappen, theatergordijnen en handgemaakte kleedjes vind je soms passement terug. In sommige passementen zit er kant, zijde, kralen of ander materiaal als decoratie verwerkt. Vaak wordt teruggegrepen naar de oude, originele motieven en kleuren. Dit beroep vergt veel vakmanschap, geduld en doorzettingsvermogen. Een vaste hand en creativiteit zijn ook eigenschappen van een goede passementwerker.

Je kan deze opleiding volgen in:

Schoenmaker en -hersteller

Je herstelt voornamelijk lederen voorwerpen, zoals schoenen, laarzen, handtassen, boekentassen … Maar ook met onderdelen van hout, plastic, rubber of jute kun je overweg. Je herstelt dan ook hakken, zolen, onderwerk, ritssluitingen, schachten ... Daarnaast onderhoud je schoenen en andere lederwaren. Misschien vervaardig je ook nieuwe schoenen. Je neemt de maat, garneert de leest, snijdt de vellen volgens de gemaakte patroonmodellen en snijdt het onderleer uit. Snit- en naaiwerk heb je dus goed in de vingers. Je zorgt ervoor dat het schoentje naadloos past en nergens wringt. Omdat je veel in contact komt met klanten, ben je uiterst klantvriendelijk. Je geeft de mensen ook advies over het onderhoud van hun schoenen en lederwaren. Waarschijnlijk verkoop je ook onderhoudsproducten en accessoires zoals veters en schoensmeer. Een commerciële instelling is dan aardig meegenomen.

Je kan deze opleiding volgen in:

Textieltekenaar

Je tekent ontwerpen voor textiel. Gewoonlijk gaat het om kleding of tapijten voor commercieel gebruik. Sommige tekenaars krijgen de kans om voor meer artistieke doeleinden te werken. Je creëert schetsen en ontwerpwaaiers en presenteert ze aan klanten. Je bent een creatief talent dat graag experimenteert met kleuren, stoffen en textuur. Regelmatig zet je de ontwerpen om naar technische gegevens voor de productie. Om je werk te kunnen uitvoeren, werk je voornamelijk op de computer met gespecialiseerde software. Maar ook de productieafdeling is voor jou geen onbekend terrein. Je kunt zelfstandig je mannetje staan al is je job ook vaak deel van een groter geheel. Mogelijk werk je in een klein team. Stoffen, kleuren en vormen zijn jouw domein. Je blijft op de hoogte van de laatste trends en toepassingen. Misschien overleg je zelf met klanten, je kunt dan ook goed inschatten wat het juiste evenwicht is tussen wens en realiteit. Je past in je job de geldende veiligheidsregels strikt toe.

Je kan deze opleiding volgen in:

Textieltekenaar-designer

Je tekent ontwerpen en patronen voor textiel. Je bent een echte concept- en ideeënmens. Gewoonlijk gaat het om textiel voor commercieel gebruik zoals kleding, meubels of tapijten. Sommige tekenaars-designers krijgen ook de kans om voor meer artistieke doeleinden te werken. In dat geval zijn de toepassingen eindeloos. Je creëert schetsen en ontwerpwaaiers en presenteert ze aan klanten. Soms werk je op basis van referentiematerialen, soms krijg je mondelinge of schriftelijke instructies. Je bent een creatief talent dat graag experimenteert met kleuren, stoffen en textuur. Regelmatig zet je de ontwerpen om naar technische gegevens voor de productie. Om je werk te kunnen uitvoeren, werk je voornamelijk op de computer met gespecialiseerde software. Maar ook de productieafdeling is voor jou geen onbekend terrein. Je kunt zelfstandig je mannetje staan, mogelijk werk je in een klein team. Stoffen, kleuren en vormen zijn jouw domein. Je blijft op de hoogte van de laatste trends en toepassingen. Misschien overleg je zelf met klanten, je kunt dan ook goed inschatten wat het juiste evenwicht is tussen wens en realiteit. Je past in je job de geldende veiligheidsregels strikt toe.

Je kan deze opleiding volgen in:

Vervaardiger van dekzeilen, tenten en zakken

Je vervaardigt of restaureert manueel dekzeilen, tenten en zakken. Vroeger was dit een veelvoorkomend beroep. Nu worden zeilen en tenten steeds meer machinaal gemaakt omwille van de prijs. Toch is het ambacht nog niet uitgestorven. Soms is het nodig dat de zeilen en tenten op maat gemaakt worden. Bovendien zijn er mensen die ambachtelijk gemaakte zeilen en tenten verkiezen boven synthetische. Hiervoor gebruik je specifieke hulpmiddelen zoals spoelen, naalden en klossen. Je beheerst de artisanale technieken, bent handig en kunt met verschillende materialen werken. Meestal gaat het om kunststof of katoen. Daarnaast heb je gevoel voor kleur en kleurnuances. Je ruimtelijk inzicht is uitstekend en je kunt je werk goed organiseren. Je werkplaats is een atelier. Misschien werk je alleen of in een klein team. Je houdt je steeds aan de veiligheidsvoorschriften.

Je kan deze opleiding volgen in:

Vlaggenmaker

Als vlaggenmaker beheers je het hele productieproces van a tot z, van ontwerp tot vlag. Een vlag is vaak het beeld van een organisatie of vereniging en heeft bijgevolg een grote symbolische betekenis. Daarom wordt veel tijd besteed aan het ontwerp van een vlag. Soms ligt het ontwerp op voorhand vast, soms help jij het bestuur van de vereniging of organisatie met het bepalen van het ontwerp. Je zorgt ervoor dat je het ontwerp op ware grootte hebt en prikt de lijnen op papier door. Deze tekening komt op een stoffen doek. Je klopt er houtskool door zodat het roet het ontwerp aftekent op de stof. Zeker als er diverse kleuren nodig zijn, gebruik je meerdere stukken stof. In een eerste fase is het maken van vlaggen handwerk, daarna ga je met de naaimachine aan de slag. Je kunt er tot slot voor kiezen om de vlaggendoen te borduren, te beschilderen of te bedrukken. Je bent handig, creatief en werkt uiterst nauwgezet.

Je kan deze opleiding volgen in:

Wever

Je weeft tapijten, stoffen voor meubels of badstoffen. Je kunt een goede knoop maken. Er zijn 4 verschillende soorten knopen die je allemaal in de vingers hebt. Daarnaast beheers je verschillende technieken zoals platweven en jacquardweven. Je controleert of er fouten zijn in het weefsel. Zo kijk je het werk na op het gebruik van de juiste kleuren. Een goede kennis van kleuren is heel belangrijk. Daarnaast doe je ook een eerste controle op de kwaliteit van het weefsel. Als er zich mechanische problemen voordoen, grijp je in. Je zorgt bovendien voor het onderhoud van de machines. Tijdens je werk, draag je veiligheidskleding zoals schoenen en oorbescherming. Er is dan ook veel lawaai op de werkplaats. Je hebt een belastende job, zowel lichamelijk als fysisch. Je volgt uiterst nauwgezet de machines op. De sector is geëvolueerd naar een hoogtechnologische sector. Als platwever controleer je 20 tot 30 machines. Als tapijtwever zijn er dat maximum 4. Tot slot heb je soepele vingers.

Je kan deze opleiding volgen in: