Personenverzorging

personenverzorging

Begeleider kinderopvang

De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby’s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met de basisschool. De begeleider kan opvoeden en verzorgen van kinderen, zowel individuele als een groep kinderen en hun ontwikkeling ondersteunen.  De begeleider kan samenwerken met het gezin als partner in de opvoeding. De begeleider kan samenwerken met externen in functie van de opvang van het kind. De begeleider kan tenslotte samenwerken met collega’s en de pedagogisch ondersteuner.

Begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer is een technisch raadgever en uitvoerder, ceremoniemeester, bemiddelaar en (mede)contractant bij de organisatie van een uitvaart. Je verzorgt overledenen en baart hun op. Vaak voer je ook tijdelijke bewaarzorgen uit. Je levert de lijkkist en kist het stoffelijk overschot. Bovendien volbreng je alle nodige formaliteiten zoals de aangifte en het aanvragen van allerlei vergunningen. Af en toe zorg je ook voor een goede uitvoering van het lijkenvervoer in het buitenland. Een andere belangrijk taak is het uitvoeren, verzorgen en organiseren van de begrafenisplechtigheid tot op de begraafplaats of crematorium. Daarbij respecteer je de wettelijke bepalingen, de plaatselijke gebruiken en godsdienstige of filosofische overtuiging of wilsbeschikking van de overledene. Je houdt zoveel mogelijk rekening met de wensen van de familie.
 

Haarwerker-pruikenmaker-grimeur

Als haarwerker-pruikenmaker-grimeur schmink je acteurs of deelnemers voor een spektakel, toneelstuk of televisie-optreden. Je verzorgt hun kapsel en volgt daarbij nauwgezet de richtlijnen van de regisseur. Misschien maak je zelf de grime. Vaak voer je de grime gewoon uit, of laat ze uitvoeren. Je brengt ook de pruiken, toupets en haarstukjes aan. Je bent creatief en uiterst handig. Je beschikt over een groot inbeeldingsvermogen en een stevige portie fantasie. Bovendien werk je uiterst nauwgezet. Meestal werk je alleen, al maak je ook deel uit van een grotere ploeg. Misschien werk je in een atelier om je werk voor te bereiden al breng je ook veel tijd door in de coulissen en achter de schermen.

Kapper

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Als kapper verzorg je het haar van je klanten. Je hebt daarvoor kennis van vele kapsels in diverse stijlen. Je kunt inschatten welk kapsel bij welk type haar en persoon past. Daarnaast heb je een heel gamma aan technieken in de vingers. Je kunt je klanten goed inschatten en werkt uiterst klantgericht. Binnen de normale werktijden slaag je erin de klanten tevreden te stellen zodat ze met een stralende lach de zaak verlaten. Sommige kappers hebben een bepaalde doelgroep zoals mannen, vrouwen of kinderen. Anderen hebben een uitgesproken stijl of specialiteit, zoals hip of klassiek, haarkleuringen of extensions. Mogelijk werk je voor een zelfstandige, in een keten of voor jezelf. Het is belangrijk om een goede commerciële attitude te hebben. Je geeft de klanten uitleg over haarverzorgingsproducten en probeert je eigen producten te verkopen. Tot slot heb je een verzorgd voorkomen en blijf je op de hoogte van de laatste trends. Uiteraard werk je uitermate hygiënisch.

 

Kapper-salonverantwoordelijke

Schoonheidsspecialiste

Als schoonheidsspecialiste geef je verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen voor de gezichtshuid, handen, voeten of andere lichaamsdelen. Je verzorgt de huid, geeft advies en bent een expert in make-up. Je werk kan zeer divers zijn. Veel voorkomende behandelingen zijn gezichtsreinigingen, diverse massages en ontharing. Ook het epileren en verven van wimpers en wenkbrauwen komt veel voor, net als hand- en voetverzorging en natuurlijk alle stijlen van make-up. Meestal werk je in een salon of in een kamer omgebouwd als salon. Vaak zijn schoonheidsspecialisten zelfstandig, soms werken ze ook in dienstverband. Veel schoonheidsspecialisten hebben een expertise zoals visagie, pedicure, manicure ... Het is in ieder geval belangrijk dat je zeer klantgericht bent en een goede commerciële attitude hebt. Je geeft de klanten uitleg over verzorgende en cosmetische producten en probeert je eigen producten te verkopen. Tot slot heb je een verzorgd voorkomen en blijf je op de hoogte van de laatste trends. Uiteraard werk je uitermate hygiënisch.

Verzorgende

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.
Je verzorgt ouderen, langdurig zieke mensen, of terminale patiënten en staat hen bij in hun dagdagelijkse activiteiten die zij zonder hulp niet meer kunnen uitvoeren.
Je zorgt voor het onderhoud van leefruimten, je doet boodschappen, je bereidt maaltijden, je begeleidt kinderen en staat in voor hun dagelijkse verzorging... 
In de opdracht van de verzorgende vinden we vijf grote domeinen:
Persoonsverzorging;
Zorgen voor het algemeen functioneren op lichamelijk vlak;
Zorgen voor het algemeen functioneren op sociaal en psychisch vlak;
Zorgen voor woon- en leefklimaat;
Functioneren binnen de organisatie van de dienstverlening.
Je voert je taken hygiënisch, milieubewust, assertief én met veel respect voor de behoeften van de zorgvrager uit.