Technologie voor medische diagnostiek

medische diagnostiek

Opticien-brillenmaker

De opticien-brillenmaker stemt brilglazen of lenzen af na eigen oogonderzoek of op voorschrift van een oogarts. Als je een opleiding optometrie hebt genoten, kun je zelf de gezichtsafwijkingen meten van mensen en bepaal je welke correctie nodig is. Het is dan onder meer je taak om retractiefouten vast te stellen, de bekendste zijn myopie (bijziendheid) en hypermetropie (verziendheid). Hiervoor doe je oogmetingen en bepaal je de diotrie, dat is de lenssterkte die iemand nodig heeft om scherp te kunnen zien. Daarnaast verkoop je ook brillen, lenzen en ander optisch materiaal. Je helpt de klanten bij de keuze van een bril. De stijlen zijn zeer divers. Bovendien wisselen de trends voortdurend. Het is dan ook zeer belangrijk dat je bijblijft. Je bestelt indien nodig glazen en andere onderdelen. Regelmatig zul je ook glazen aan de montuur moeten aanpassen, herstellingen doen of laten doen. Ook zonnebrillen, verrekijkers, telescopen, microscopen, barometers … zijn vaak bij een opticien te vinden. Dit beroep vergt veel concentratievermogen en precisie. Je kunt daarnaast goed met klanten overweg en bent uiterst geduldig en modebewust.

Tandprothesetechnicus

Als dentaaltechnicus maak je tandprothesen aan en vervaardig, verander, onderhoud en herstel je apparaten voor orthodontische correctie. Je werkterrein betreft dus niet alleen tandprothesen maar ook alle andere technische en medische hulpmiddelen waarmee een diagnose in de mond gesteld wordt of een behandeling gedaan wordt. Denk maar aan apparaten om tanden, delen van tanden en weefsels te verplaatsen, te vervangen of te behandelen. Je werkt op basis van een voorschrift of individuele afdrukken. Maar ook bestaande modellen of andere technieken voor registratie en reproductie van tand-, mond- en aangezichtsweefsels zijn mogelijk bruikbaar. Jouw bronnen zijn practici in de tand-, mond- en maxillo-faciale heelkunde.
Je zorgt ervoor dat je het voorschrift uiterst nauwgezet uitvoert en dat de kwaliteit van je werk optimaal is.

Vervaardiger-hersteller van optisch materieel

Je maakt of herstelt optisch materiaal zoals brilglazen of lenzen. Gewoonlijk gaat het om hulpmiddelen om een gezichtsstoornis te corrigeren, al komen ook telescopen, verrekijkers, zonnebrillen ... aan bod. Je staat zowel in voor het herstellen van schade als voor het vervaardigen van het materiaal. De klanten kunnen ook bij jou terecht voor het onderhoud. Gewoonlijk werk je op voorschrift van een arts. Als je een opleiding optometrie hebt genoten, kun je zelf de gezichtsafwijkingen meten van mensen en bepaal je welke correctie nodig is. Misschien heb je zelf een winkel met optische apparatuur of werk je samen met een brillenverkoper. Je bestelt indien nodig glazen en andere onderdelen. Regelmatig zul je ook glazen aan de montuur moeten aanpassen en inslijpen. Dit beroep vergt veel concentratievermogen en precisie.