Voertuigen en metaal

voertuigen en metaal

Bandenmonteur

Als bandenmonteur monteer en demonteer je wielen, banden en velgen. Je herstelt ze en zorgt voor de wielbalans en wielgeometrie. Je opdrachten variëren van het herstellen van nagelgaten en kleine beschadigingen in het loopvlak en de zijwanden van personenwagens, tot het vulkaniseren van vrachtwagenbanden. Jij zorgt ervoor dat de banden weer in topconditie zijn, helemaal klaar voor de weg. Als specialist weet je bovendien dat de verschillende onderdelen van het onderstel van een voertuig goed moeten afgestemd zijn. Zo voorkom je vroegtijdige slijtage en vergroot je het rijcomfort en de veiligheid. Mogelijk werk je aan motorbanden, autobanden of zelfs vliegtuigbanden. Maar ook banden van tractors, heftrucks en vrachtwagenbanden passeren de revue. Je trekt je zelfstandig uit de slag maar bent evenzeer een teamplayer. Waarschijnlijk werk je in een bandencentrale of een garage. Je maakt graag je handen vuil en bent niet bang van zwaar werk. Bovendien werk je veilig en milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Hasselt

Bromfietsmecanicien

Bromfietsen hebben geen geheimen voor jou. Een goede voorbereiding is voor jouw werk erg belangrijk. Zo voorzie je dat je steeds voldoende grondstoffen en materialen in voorraad hebt. Het reinigen van de tweewieler en de verschillende onderdelen doe je met plezier. Je bent bedreven in het uitvoeren van een beperkt onderhoud. Je zorgt voor de smering en let erop dat de (koel)vloeistoffen op peil zijn. Je controleert de banden en velgen. Indien nodig breng je de banden terug op de juiste spanning. Je kijkt de remmen en de ophanging na. Ook de uitlaat, de lichten, de stroomkring en de laad- en ontstekingskring ontsnappen niet aan jouw aandacht. Je zorgt ervoor dat de motor in topvorm is en checkt de accessoires. Regelmatig vervang je wisselstukken. De kroon op het werk is als je het voertuig weer in de best mogelijke conditie overhandigt aan de eigenaar. Naast technisch en handig kun je dus ook goed overweg met klanten. Het is belangrijk om je werkadministratie nauwkeurig uit te voeren. Je organiseert je werkplaats veilig en werkt milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Hasselt
 • Campus Berchem
 • Campus Asse

Carrosseriehersteller

Als carrosseriehersteller herstel je schade aan het koetswerk van voertuigen. Soms gebeurt dit volgens een expertiseverslag. Eerst stel je de schade vast met de nodige meet- en controleapparatuur. Je controleert de bodemplaat met behulp van een mallensysteem. Je plant je werk nauwkeurig en zorgt voor voldoende grondstoffen en materialen. Dat is afhankelijk van het type voertuigconstructie: koetswerk met een afzonderlijk raam, koetswerk met dragend onderstel, zelfdragend koetswerk … Je monteert en demonteert moeiteloos voertuigonderdelen. Dat geldt voor zowel constructiedelen als accessoires, hangend sluitwerk, interieuronderdelen, ophangingselementen en elektrische kringen. Je bent een kei in autogeen lassen van plaatstaal voor koetswerkopbouw: hard solderen, zacht solderen, braseren, hitteschild aanleggen … Verder kun je ook halfautomatisch lassen (MIG/MAG) of booglassen onder beschermgas. Je werkt met grote zin voor perfectie oneffenheden weg met de juiste kleef- en spuittechnieken. Natuurlijk werk je veilig en milieubewust, volgens de Goca-richtlijnen. Dat betekent dat je ook de nodige veiligheidsuitrusting draagt.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Fietsmecanicien

Een fiets heeft geen geheimen voor jou. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het reinigen van de tweewieler en de verschillende onderdelen doe je met plezier. Ook de controle en het onderhoud van een fiets is voor jou abc. Fietsbanden vervangen, onderdelen smeren, lak herstellen … Bovendien heb je diverse verbindingstechnieken in de vingers zoals braseren en lassen. Je lijnt frames uit en maakt ze klaar voor assemblage. Daarnaast kun je spaakpatronen vlechten, wielen centreren en fijnregelen. De verschillende onderdelen van een fiets monteer en demonteer je feilloos. Denk maar aan remmen, versnellingsapparaten, veiligheidsuitrusting … Je stelt de onderdelen op maat van de gebruiker in, want dat is voor jou een koud kunstje. De kroon op het werk is als je de fiets weer in de best mogelijke conditie overhandigt aan de eigenaar. Naast technisch en handig kun je dus ook goed overweg met klanten. Je organiseert je werkplaats veilig en werkt milieubewust. Ook ministers hebben interesse voor het repareren van fietsen, kijk maar naar onderstaand filmpje.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Asse
 • Campus Brugge
 • Campus Hasselt

Hoeknaad- en plaatlasser

Je last hoeknaad- of stompe verbindingen in alle lasposities op werkstukken plaat of pijp van aluminium, staal of roestvast staal. Hiervoor gebruik je een laspost voor lassen met beklede elektrode, MIG/MAG en TIG. Je volgt strikt de lasmethodebeschrijving, dit is jouw bijbel. Af en toe las je stukwerk maar wellicht werk je meer in reeksen. Om goed te lassen moet je heel geconcentreerd werken. Alleen zo krijg je een goed smeltblad en vermijd je fouten. Je bent een echte vakman, de kwaliteit van je werk staat voorop en geeft je voldoening. Je bent uiterst handig en nauwkeurig. Bovendien ken je het smeltproces van verschillende soorten metalen en kun je vlot overweg met diverse lasapparatuur. Je draagt altijd de vereiste bescherming, werkt veilig en milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Aalst
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Koetswerk duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft De opleiding Koetswerk Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen bij een echte carrossier in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod : • Algemene vorming • Plaatbewerking carrosserie • Voorbewerking carrosserie • Demontage en montage carrosserie In de opleiding koetswerk duaal leer je carrosserie-onderdelen van voertuigen demonteren en monteren, beschadigde plaatonderdelen vervangen of herstellen, oppervlaktes voorbewerken teneinde deze spuitklaar te maken, volgens de richtlijnen van de constructeur.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Lassen-constructie duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft De opleiding Lassen-Constructie Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen bij een echt lasbedrijf in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod : • Algemene vorming • Lassen van constructies • Lassen van plaatconstructies • Lassen van pijpverbindingen (beheersingsniveau 1) In de opleiding lassen-constructie duaal leer je hoeknaadverbindingen met halfautomaat- en TIG-lasproces en plaat- en pijpverbindingen met het halfautomaat- (massieve draad), TIG- en elektrode lasproces lassen teneinde een lasverbinding in gelegeerde en niet-gelegeerde staalsoorten te realiseren die voldoet aan de geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving, het lasplan en constructietekeningen.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Aalst
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Lasser-monteerder Duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft (7de jaar) Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: zelf voorbereidende delen samenstellen via hechtlassen een metalen structuur realiseren die voldoet aan de geldende internationale normen en de constructietekening Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie lasser-monteerder, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Hasselt

Motorfietsmecanicien

Je onderhoudt en herstelt motorfietsen voor de kost. Dat betekent niet alleen dat je bent gebeten door motoren en techniek, maar ook dat je je werk goed plant en voorbereidt. Je moet onder meer de nodige grondstoffen en materieel voorzien. Het reinigen van de motorfiets en de verschillende onderdelen doe je met plezier. Je begrijpt hoe een motorfiets werkt en hebt een redelijke kennis van mechanica. Daardoor ben je in staat om een beperkt onderhoud uit te voeren. Je controleert de onderdelen in het motorcompartiment en stelt ze af volgens het onderhoudsschema. Regelmatig moet je ook wisselstukken vervangen. De kroon op het werk is als je de motorfiets weer in de best mogelijke conditie overhandigt aan de eigenaar. Naast technisch en handig kun je dus ook goed overweg met klanten. Het is belangrijk om je werkadministratie nauwkeurig uit te voeren. Je organiseert je werkplaats veilig en werkt milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Berchem
 • Campus Asse
 • Campus Hasselt

Onderhouds- en diagnosetechnicus personenwagens

Je staat in voor het onderhoud van lichte voertuigen voor de voorbereiden van deze voertuigen op de keuring. Je voert de taken uit die elke mecanicien ze kan uitvoeren: het inbouwen van een autoradio, het afstellen van lichten, het controleren van veiligheidsgordels, het vervangen van remplaatjes, werken met de banden, ... Daarnaast stel je ook diagnoses bij complexe storingen in elektrische en elektronische systemen. Je controleert elektrische en elektronische onderdelen en vervangt ze waar nodig. Je beoordeelt en regelt de werking van complexe systemen als de motoraandrijfgroep, de stuurinrichting, systemen voor uitlaatgasnabehandeling, .... Je werkt zeker ook met computers, en je zal moet nauwkeurig en zorgvuldig moeten kunnen werken.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Hasselt

Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

De onderhoudsmecanicien doet het wagenonderhoud, kleine herstellingen en werkzaamheden aan de banden. Daarnaast kan je ook - slijtageonderdelen en banden vervangen - auto’s voorbereiden voor technische keuringen - eenvoudige diagnoses uitvoeren.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Onderhoudsmechanica auto duaal

m te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft De opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen in een echte garage in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod : • Algemene vorming • Periodiek onderhoud en sneldienst • Klaarmaken van het voertuig voor technische keuring en aflevering Als onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen kan je zelfstandig opgelegde taken uitvoeren zoals het verrichten van periodiek onderhoud, sneldienstinterventies en voertuigen klaarmaken voor technische keuring. Je herstelt, vervangt of stelt eenvoudige mechanische en elektrische componenten af op basis van voorschriften van de constructeur.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Als mecanicien is je job zeer divers. Zo ben je een kei in het opsporen van storingen, het achterhalen van de oorzaken én het oplossen ervan. Je zorgt ervoor dat de machines goed en op tijd gesmeerd zijn. Verder controleer je de (koel)vloeistoffen. Je kent je weg in elektrische circuits, maar ook pneumatische en hydraulische kringen hebben voor jou weinig geheimen. Je voert periodieke controles uit, stelt de juiste diagnoses en herstelt of vervangt defecte onderdelen. Je bent ook verantwoordelijk voor de klimaatbeheersingssystemen. Daarnaast bouw je allerlei toebehoren in. Je let erop dat je altijd voldoende grondstoffen en het nodige materiaal in je werkplaats hebt. Als mecanicien voer je tot slot ook je werkadministratie stipt uit. Je werkt veilig en milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Sint-Niklaas
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft (7de jaar) Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: diagnoses, herstellingen en vervangingen uitvoeren van mechanische, hydraulische en elektrische aard volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving voertuigen rijklaar maken Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk

Polyvalent mecanicien zware bedrijfsvoertuigen

Als mecanicien is je job zeer divers. Zo ben je een kei in het opsporen van storingen, het achterhalen van de oorzaken én het oplossen ervan. Je zorgt ervoor dat de machines goed en op tijd gesmeerd zijn. Verder controleer je de (koel)vloeistoffen. Je kent je weg in elektrische circuits, maar ook pneumatische en hydraulische kringen hebben voor jou weinig geheimen. Je voert periodieke controles uit, stelt de juiste diagnoses en herstelt of vervangt defecte onderdelen. Je bent ook verantwoordelijk voor de klimaatbeheersingssystemen. Daarnaast bouw je allerlei toebehoren in. Je let erop dat je altijd voldoende grondstoffen en het nodige materiaal in je werkplaats hebt. Als mecanicien voer je tot slot ook je werkadministratie stipt uit. Je werkt veilig en milieubewust.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Hasselt

Spuiter carrosserie duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft De opleiding Spuiter Carrosserie Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen in een echte garage in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod : • Algemene vorming • Spuitklaar maken carrosserie • Hechtings- en laklagen carrosserie In de opleiding spuiter carrosserie duaal leer je carrosserie(onderdelen) voorbereiden, spuiten in de oorspronkelijke of nieuwe kleur en afwerkingsoperaties uitvoeren volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving.

Je kan deze opleiding volgen in:

 • Campus Mechelen
 • Campus Asse
 • Campus Hasselt
 • Campus Kortrijk