Jouw leerovereenkomst bij Syntra

Wil jij werkend leren in een beroepsopleiding? Dat kan met een leerovereenkomst bij SYNTRA. Hiermee kan je duaal werken en leren, vier dagen per week leer je jouw beroep in een bedrijf dat bij je past. Eén dag in de week volg je een theoretische cursus in een SYNTRA-campus in jouw regio.

Begeleiding in jouw leercontract

Jouw persoonlijke leertrajectbegeleider kan je alles vertellen over de leertijd en het leercontract. Hij of zij helpt je bij de keuze van het beroep en het zoeken naar een bedrijf waar je dit beroep kan leren.

Vervolgens wordt met die onderneming een leerovereenkomst opgesteld waarin alle onderlinge afspraken keurig vermeld worden. Hierbij kan je denken aan je maandelijkse leervergoeding, de besproken werkdagen en werkuren, …

Blijkt dat je achteraf toch liever een ander beroep of een ander leerbedrijf had gekozen? Geen probleem, je leertrajectbegeleider staat je bij in alle stappen van je leertijd en kan je helpen bij een overstap.

Het leercontract

Het leercontract kan worden afgesloten vanaf de maand juli, voorafgaand aan het cursusjaar. Later instappen is het volledige schooljaar mogelijk. Een beroepsopleiding via de leertijd duurt maximaal 3 jaar. Afhankelijk van jouw vooropleiding kan dat ook korter zijn.

De leertijd begint met een korte proefperiode waarin jij het bedrijf en het beroep ontdekt. Jouw leertrajectbegeleider bemiddelt en roept waar nodig de hulp van de CLB-medewerker in. Ook komt hij of zij regelmatig een kijkje nemen op jouw werkplek om te zien hoe alles verloopt.

De leertrajectbegeleider is ook altijd aanwezig bij het tekenen van de leerovereenkomst. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je het leercontract zelf ondertekenen. Ben je nog geen 18? Dan is de handtekening van je ouders of voogd nodig.