Voor wie is de leertijd?

Leren in de schoolbanken is niet voor iedereen de beste manier. Sommigen leren beter in de praktijk door te werken in een beroep dat bij ze past. Je kunt voltijds naar school gaan, maar je kunt ook op een andere manier een goede vakman of -vrouw worden.

Wil jij liever werkend leren? Dan is de leertijd écht iets voor jou! Hieronder lees je of jij in aanmerking komt voor de leertijd.

1. Juiste leeftijd

Om in de leertijd aan de slag te gaan, moet je tussen 15 en 25 jaar zijn. Als je bij aanvang van het leertraject 15 jaar bent, moet je minimaal het tweede middelbaar hebben afgerond. Deze bijkomende voorwaarde geldt niet als je al 16 jaar bent of wordt gedurende het eerste schooljaar.

2. Juiste vooropleiding

Als leerjongere kom je terecht in de reguliere arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk dat je hierop voldoende voorbereid bent. In overleg met jouw leertrajectbegeleider wordt bekeken of je in aanmerking komt voor de leertijd.

3. Juiste houding

Een leertraject tijdens de leertijd is hard werken, om te slagen moet je zin hebben om actief aan de slag te gaan, enthousiast zijn om een beroep te leren en houden van een opleiding die hoofdzakelijk praktijkgericht is.

Je werkt in een bedrijf en krijgt te maken met verantwoordelijkheden die je later als werknemer ook hebt. Het ondernemingshoofd rekent op jouw volledige inzet in ruil voor een boeiende leerplek en persoonlijke begeleiding.

Kan je niet wachten om te leren en werken? Bekijk dan ons  aanbod opleidingen en vind jouw droomberoep.